Rekken en strekken is goed voor de elasticiteit van de spieren. Spelsporten waar grote afwisselingen van het verlengen en verkorten, van het spier- peescomplex optreden, kunnen grote voordelen hebben bij deze elasticiteit. Dit geldt voor de sporten, waar de spieren bij bepaalde inspanningen zwaar op de proef worden gesteld, zoals tennis, hockey, volleybal, squash, badminton en voetbal. Meestal gebeurt dit onverwachts in actie-reactie situaties. (zie fotos).

Als we op deze extreme acties niet getraind of voorbereid zijn, neemt de kans op blessures toe en kan het in het uiterste geval zelfs beslissend zijn in het resultaat van je wedstrijd of training. Sportspecifieke lenigheid, voor een bepaalde tak van sport, train je met dynamische en statische rek- en strekoefeningen die inspelen op de totale bewegingsuitslag.

Voor de meeste mensen is rekken en strekken een minder leuke ervaring. Het rekken van de spieren brengt namelijk een pijnlijk gevoel met zich mee, welke niet als prettig wordt ervaren.

Zelf heb ik 11 jaar op niveau geturnd en heb ik veel aan rek- en strekoefeningen gedaan, van lichte rekoefeningen tot grensverleggende lenigheidsoefeningen. Al snel werd mij, op jonge leeftijd, geleerd om die pijngrens te 'omhelzen'. Naarmate ik leniger werd, werd het rek gevoel draaglijker en zelfs aangenaam om te voelen. Mijn ervaring is, dat het rekken en strekken goed is voor je lichaam en geest. Voor mijn sport, destijds turnen, was dat enorm belangrijk. Niet lenig zijn, betekende enkele oefeningen niet uit kunnen voeren. Geen oefeningen uit kunnen voeren, betekende geen punten scoren!

Nu heb ik nog steeds in mijn vakgebied, als sportinstructeur, profijt van alle rek- en strekoefeningen die ik in die jaren heb geleerd.

Ik merk dat mijn souplesse mij enorme bewegingsvrijheid geeft, zodat ik nu nog steeds de voordelen daarvan ervaar met andere sporten.

Ik ben dan ook van mening dat lenigheid met behoud van je kracht en flexibiliteit een toegevoegde waarde is voor de sport die je beoefend. Om je sport goed te kunnen beoefenen, zijn een aantal factoren van belang om op niveau te kunnen presteren, zoals: je vo2max (conditie), kracht, techniek, discipline, snelheid, lichaamshouding en core-stability. Deze laatste wordt echter vaak vergeten, terwijl de core muscles (rompspieren) als een leidraad door alle lichamelijke acties lopen: No core is no controle. De juiste balans vinden, tussen deze lichamelijke condities, is op zich al een sport.

Waar is rekken en strekken goed voor?
  • Rekken voorkomt overbelastingsletsels.
  • Uitgerekte spieren gaat verkramping tegen.
  • Rekken verbetert de bloedsomloop naar de spieren.
  • Rekken verbetert je houding.
  • Je spieren werken efficiënter, een flexibel lichaam kan beter presteren.
  • Rekken kan ook heel zinvol zijn vóór een wedstrijd om je mentaal voor te bereiden. Het heeft dan ook een psychologisch effect en een moment van bezinning.
  • Door regelmatig te rekken gaan spieren minder snel pijn doen als ze plotseling op spanning komen te staan tijdens het sporten. Dit komt omdat je, door het frequent rekken en strekken van de spieren, je pijngrens hebt verlegd.

Het is van belang dat er verantwoord wordt gerekt en gestrekt om bovenstaande punten te realiseren. Dus niet verend rekken en ook niet acuut een stretch aanzetten. Dit om blessures te voorkomen. Ga met beleid met je lichaam om. Met de juiste aanpak en geduld zal het rekken en strekken zich resulteren.

Om een progressief resultaat te behalen met het rekken en strekken is een periode van 6 maanden een goede start. Echter, zodra er in de beginfase niet veelvuldig en herhaaldelijk wordt gerekt, zullen de spieren de kans niet krijgen om de vaste lenigheid en flexibiliteit te behouden. Dus consequent en intensief rekken is een vereiste!

Ik zal samen met jou de eerste fase, tevens de zwaarste fase, bijstaan en er hard aan werken om je lenigheid en flexibiliteit te vergroten en je spierkracht te behouden.

MEER INFORMATIE
Hardlooptrainingen
Personal Looptrainingen
Uitdagende Trainingen
Hardloopwedstrijden
Loopbandanalyse
Stretch and Flex

Samenwerkende bedrijven

06-24299657
info@custommadesport.nl

KvK nr. 50340352
OB nr. NL144703087B02

Follow us

© Copyright, Custom Made Sport. All rights reserved.

Powered by Xenodesign